úterý 3. července 2012

50. Glazovaný telecí hřbet se salátem z grilovaného lilku a paprik

V řeznictví na Arbesově náměstí mě dnes zaujalo telecí karé. Vzpomněl jsem si na nedávné číslo časopisu Apetit, ve kterém Václav Frič připravoval telecí hřbet, což je vlastně to samé. Tento postup se velmi podobá přípravě rosbífu. Teploměrem jsem hlídal teplotu uvnitř masa, aby nebylo krvavé nebo naopak vysušené.

Suroviny:

telecí hřbet
balzamikový ocet
med
lilek
papriky
rajčata
česnek
petržel
citrón
máslo
hovězí vývar
olivový olej
sůl a pepř

Zeleninu nakrájíme na nudličky, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby pod gril. Když je zelenina dozlatova upečená, smícháme ji s petrželí, česnekem, solí, pepřem, citrónovou šťávou a olivovým olejem. Maso očistíme, osolíme, opepříme, zprudka opečeme a dáme dopéct do trouby. Do výpeku dáme lžičku medu, balzamikový ocet, podlejeme vývarem a necháme zredukovat. Když je maso upečené, tak ho dáme ještě na chvíli do výpeku, aby získalo glazuru. Poté necháme maso chvíli odpočinout a až pak ho krájíme na plátky. Výpek na závěr zjemníme máslem.









Žádné komentáře:

Okomentovat