středa 29. srpna 2012

54. Flank steak s glazírovanými šalotkami a bramborovou kaší

Flank steak neboli hovězí pupek je skvělou alternativou ke klasickým hovězím steakům. Správně by se měl podávat v úpravě medium nebo rare. Vzledem k tomu, že pupek byl na jedné straně vyšší, podařilo se mi docílit obou způsobů propečení. Flank steak se obvykle podává nakrájený na tenké plátky, a proto se hodí posypat ho maldonskou solí. Jedná se o vločkovou sůl, které se po posypání snadno rozpůstí, narozdíl od soli mořské.

Suroviny:

flank steak
šalotky
červené víno
tymián
balzamikový ocet
třitový cukr
máslo
hovězí vývar
mrkev
celer
řapíkatý celer
hladká mouka
rajský protlak
smetana
brambory
olej
sůl a pepř

Na oleji orestujeme celé šalotky a přidáme lžičku cukru. Když cukr začne karamelizovat, přdáme ocet, červené víno a tymián. Dusíme asi dvacet minut. Na závěr zjemníme máslem. Na másle orestujeme cibuli, mrkev, celer a zaprášíme mouku. Promícháme a přidáme lžičku rajského protlaku. Poté podlijeme vínem a vývarem. Dvacet minut povaříme, zcedíme zeleninu a opět zjemníme trochou másla. Tuto omáčku následně použijeme k přelití masa. Flank steak osolíme, opepříme a zprudka orestujeme. Když je maso hotové, necháme ho chvíli odpočinout. Poté maso nakrájíme proti vláknům a posypeme maldonskou solí. Podáváme s bramborovou kaší, do které můžeme dát místo mléka smetanu.










Žádné komentáře:

Okomentovat