sobota 9. února 2013

68. Hovězí svíčková

Svíčkovou už jsem jednou připravoval, ale narozdíll od jelení kýty jsem tentokrát použil hovězí válěček, což je část zadního. Maso nebylo moc vyzrálé, takže bylo tužší, i když jsem ho pekl asi dvě a půl hodiny. Neodpustím si poznámku, že jsem velkým odpůrcem brusinkového terče, který považuji za jednu z největších zbytečností gastronomie. Plátek citronu, který člověk ani nemůže pořádně vymačkat, lžička brusinek, které lze jednoduše servírovat v mističce a na tom všem šlehačka, která se brzy rozteče a omáčku zbytečně naředí. Nesmysl.

Suroviny:

hovězí váleček
slanina
mrkev
celer
petržel
cibule
citron
máslo
cukr
ocet
hořčice
worcester
tymián
rozmarýn
peř celý, bobkový list, nové koření
šlehačka
hovězí vývar
olej
sůl a pepř

Maso prošpikujeme, přidáme tymián, rozmarýn, divoké koření a necháme přes noc uležet. Na másle společně se špekem orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Když zelenina získá zlatou barvu, přidáme cibuli a dále restujeme. Poté přidáme cukr, hořčici, worcester, ocet, oloupaný citron, tymián, rozmarýn, divoké koření a dalších pět minut restujeme. Maso očistíme od koření, osolíme, opepříme a na oleji zprudka opečeme. Dáme péct společně se zeleninových základem a troškou vývaru. Maso nejprve pečeme zakrýté alobalem (asi hodinu a půl na 200°C) a poté ho ještě půl hodiny dopečeme bez alobalu. Z upečeného základu vyndáme koření a základ rozmixujeme. Přidáme vývar, šlehačku a dochutíme. Podáváme s karlovarským knedlíkem.








Žádné komentáře:

Okomentovat