O Velikonocích se tradičně jí mladé maso a v mém oblíbeném řeznictví na Arbesově náměstí zrovna měli kůzlata, což je dost neobvyklé maso, takže koza dostalo přednost před jehnětem a králíkem. Původně jsem chtěl koupit kýtu, ale tu už neměli, tak jsem vzal hřbet. Masa tam moc nebylo, ale na dvě porce to stačilo. Kůzlečí maso není moc tučné, takže tolik nesmrdí jako například jehnečí. Chutově je kůzlečí trošku podobné králičímu masu. Jako přílohu jsem zvolil nádivku, jejiž recept tu zveřejním příští týden.
Suroviny:
kůzlečí hřbet
česnek
tymián
cibule
listový špenát
máslo
hladká mouka
slanina
olej
sůl a pepř
Kůzlečí hřbet vykostíme, čímž získáme kostky, které potřeme česnekem, tymiánem, osolíme a opepříme. Dáme do pekáče a společeně s cibulí a slaninou pečeme hodinu a půl na cca 150°C. Upečené maso necháme chvíli odpočinout a mezitím dáme do kastrólku výpek, který zaprášíme hladkou moukou a chvíli povaříme. Na závěr zjemníme kouskem másla. Na oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme špenát, chvíli dusíme a poté zahustíme jíškou.
Žádné komentáře:
Okomentovat