Rodiče byli o víkendu na Šumavě, odkud převezli košík lišek, tak jsem pozval Páju na večeři a udělal rizoto s liškami.
Suroviny:
lišky
houbový vývar (máma dusila zbytek lišek, tak jsem z hrnce ukradl přebytečný vývar)
bílé víno
rýže na rizoto
šalotky
listová petržel (ne kudrnka)
parmazán
máslo
olivový olej
sůl, pepř
citrón
Lišky začneme restovat na olivovém oleji a másle, zakápneme citrónem, osolíme a opepříme. Když lišky pustí vodu, tak je zcedíme a přebytečnou vodu přidáme k vývaru. Lišky vrátíme na pánev a restujeme dál. Až se začnou připalovat, tak je odložíme. Mezitím na olivovém oleji orestujeme šalotky a přidáme rýži, která by se předtím neměla moc proplachovat. Chvíli restujeme rýži se šalotkami a poté zalijeme bílým vínem a houbovým vývarem a za stáleho míchaní dusíme. Když je rýže měkká (na skus), tak přidáme najemno nakrájenou petržel, máslo a orestované lišky. Na talíři posymeme hoblinkami parmazánu.
no toto. Míchání rostlinného a živočišného tuku? Není to náhodou proti nějakým kuchařským pravidlům???
OdpovědětVymazatMáslo používám kvůli chuti a pokud bych nepřidal olivový olej, tak by se začalo připalovat. Domnívám se, že jde o běžný postup například v italské kuchyni.
OdpovědětVymazatMíša se včera nenechala zahanbit a z lišek z víkendu udělala taky rizoto. Vynechala petržel a citron, přidala naopak rozmarýn a římský kmín. A bylo to super :).
OdpovědětVymazat